Наурыз көже – көктемгі жаңару мен молшылықтың символы. Бұл тағам әр өңірде әртүрлі дайындалғанымен, негізгі ингредиенттері өзгеріссіз қалады.
Ұлттық статистикасының мәліметінше, Қазақстанда Наурыз көже әзірлеу үшін қажет өнімдердің орташа бағасы төмендегідей:
- Айран (2,5%) – 446 теңге/литр
- Сүт (2,5%) – 413 теңге/литр
- Арпа жармасы – 399 теңге/кг (ең төмен баға Көкшетауда – 283 теңге)
- Күріш – 639 теңге/кг (ең төмен баға Шымкентте – 535 теңге)
- Қазы, жылқы еті – 3098 теңге/кг
- Тұз – 76 теңге/кг
Қазақстанның әр өңірінде Наурыз көженің құрамына құрт, құрғақ өрік және кеспе қосылады. Бұл тағамды дайындау дәстүрі дастарқан молшылығы мен амандықтың белгісі саналады.
Бағалар нарыққа байланысты өзгеруі мүмкін, бірақ бастысы – Наурыз көже тек тағам ғана емес, халықтың бірлігі мен дәстүрге деген құрметінің көрінісі.